El Festival de Cinema Antonio Ferrandis de Paterna comença demà la seua primera edició amb un programa replet de projeccions i activitats, la major part de les quals tindran lloc en el Gran Teatre que porta el nom de l’actor paterner.

La jornada inaugural arrencarà pel matí amb una visita als Estudis Galàxia de la localitat i la presentació de l’exposició Antonio Ferrandis: Una vida de cinema, que podrà visitar-se durant tot el cap de setmana.

A la vesprada, el director del Berlanga Film Museum, Rafael Maluenda introduirà una projecció especial de Plácido, una de les tres pel·lícules que Ferrandis va rodar a les ordres del gran cineasta valencià. A partir de les 21 hores, el director alacantí Jorge Torregrossa serà el protagonista d’una vetllada en la qual podran veure’s les seves dues pel·lícules en doble sessió: Fi i La vida inesperada.

El dissabte 15 començarà amb un recorregut amb bicicleta per Paterna, un homenatge a la serie Verano Azul que tindrà com a padrí a l’atleta paralímpic i medalla d’Or en els Jocs de Riu Kim López.

A partir de les 13 hores, el Gran Teatre Antonio Ferrandis serà l’escenari on presentar els plats de cinema que podran degustar-se aquest cap de setmana amb motiu del Festival.

Posteriorment, Casa Toni reunirà una taula rodona molt especial en la qual convidats com l’actriu Cristina Perales, la xef Begoña Rodrigo o l’actor i director Sergio Villanueva departiran sobre la relació entre cinema i gastronomia mentre degusten un menú compost per mousse de ajoarriero, foundé de xampinyons o tartar de salmó i maduixes, entre altres plats.

A partir de les 16 hores, el Gran Teatre serà l’escenari de dues projeccions amb Villanueva com a presència destacada: en primer lloc podrà veure’s la seva òpera primera com a director, Los comensales, i a continuació un dels seus treballs més recents com a actor, Nubes Rojas, un western rodat entre Paterna i Teruel pel jove realitzador Marí Darés.

A la nit arribarà el torn de l’actor valencià Nacho Fresneda, que serà reconegut amb el Premi Antonio Ferrandis per la seva trajectòria i, posteriorment, presentarà l’exhibició de la tarara del chapao, la cinta que va rodar l’any 2000 i que va comptar amb una aparició especial a càrrec del propi Ferrandis.

Un dels principals atractius de la jornada del diumenge serà la presència del director i guanyador de tres premis Goya Mariano Barroso, que impartirà una classe magistral al migdia i presentarà a la tarda una passada de la seva pel·lícula El millor d’Eva, filmada a València en 2001.

També aquest dia tindrà lloc una taula rodona sobre les perspectives professionals dels intèrprets valencians –en la qual intervindran els actors Sergio Caballero i Juli Mira i les actrius Marta Belenguer, Inma Sancho i Lola Moltó– i l’homenatge a Ferrandis en el setzè aniversari de la seva defunció, amb presències com les del cineasta Antonio Giménez Rico i una projecció de la mítica i oscarizada Tornar a començar.

La programació completa del festival pot consultar-se a la web www.festivalantonioferrandis.es