Sis curts finalistes del Festival de Cinema de Paterna estan entre les 76 produccions que opten a ser nominades a Millor Curtmetratge de Ficció de la 38 Edició dels Goya.

Entre les candidatures es troben Lentejas, de José A. Campos, que va ser finalista de la secció Millor Ficció en el Festival de 2022; “Semillas”, de Toni Bestard, un drama emmarcat en la Guerra Civil Espanyola; o el curiós curt Wireless, de David Maqueda, José Putxades i Julieta Gasroq.

La història de Marta en Actos por partes, de Sergio Milà, també serà una de les produccions que busquen conquistar a l’Acadèmia de Cinema Espanyol. Completen el llistat els curts “Solo”, d’Alberto Gross Molo, i Maruja, de Berta García-Lancht, dos dels finalistes a Millor director/a jove la passada edició del Festival de Cinema de Paterna.

D’altra banda, els llargmetratges presentats al llarg de 2023 en el marc de les preestrenes del Festival de Cinema de Paterna sumen 242 candidatures. Les catorze pel·lícules que han passat pels cinemes Kinépolis de la localitat opten a estar nominades a millor pel·lícula.

Entre les candidatures es troben la de Millor Direcció Novell per a Mario Casas per Mi soledad tiene alas, la de Paz Jiménez per Como Dios manda, o la de Jordi Sánchez i Pep Antón Gómez per Alimañas. Chus Gutiérrez (De Caperucita a Loba), Miguel Ángel Vivas (Asedio), Vicente Villanueva (La ternura), Gustavo Hernández Ibáñez (Llop feroç), Lucía Alemany (Mari(dos)), Mar Targarona (El cuco), Juana Macías (El favor), Ángel Gómez Hernández (L’home del sac), David Trueba (Saben aquell) i Víctor García (La xiqueta de la comunió), són candidats al Goya a Millor Direcció.

Natalia de Molina (Asedio), Emma Suárez (La ternura), Adriana Ugarte (Lobo feroz), Belén Cuesta (El cuco), Inma Cuesta (El favor), Sara Sálamo (El favor), Carolina Yuste (Saben aquell) i Carla Campra (La niña de la comunión) hauran de mesurar-se com a Millor Actriu.

Destaca la candidatura de David Verdaguer a Millor Actor per la seua interpretació d’Eugenio en Saben Aquell, que parteix com un dels grans favorits a emportar-se el Goya. També tenen possibilitats de competir en esta categoria Carlos Areces (Alimañas), Jordi Sánchez (Alimañas), Gonzalo de Castro (La ternura), Javier Gutiérrez (Lobo Feroz), Ernesto Alterio (Mari(dos)), Paco León (Mari(dos)), Óscar Casas (Mi soledad tiene alas), Leo Harlem (Com Dios manda), Jorge Suquet (El cuco) i Diego Martín (El favor).

Les categories dels Premis Goya 2024 es disputaran entre un total de 202 produccions estrenades entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2023.
El nom de les produccions nominades es coneixerà dijous que ve, 30 de novembre. La gala dels Goya del pròxim any tindrà lloc el dissabte, 10 de febrer, a l’auditori de la Fira de Valladolid.