Després d’un nou parèntesi a causa de la crisi sanitària, el Festival de Cinema de Paterna, juntament amb els cinemes Kinépolis València, reprendran dimarts que ve , 25 de maig el seu cicle de presentacions de les pel·lícules espanyoles més importants de l’any. Un projecte que va arrancar al març de 2017, i que des de llavors ha acollit quasi mig centenar d’esdeveniments amb l’assistència de prestigiosos cineastes i intèrprets de la nostra indústria.

Els encarregats de posar una altra vegada en marxa les trobades seran el director i guionista Rafa Russo i l’actriu Martina Gusman, que acudiran a presentar la producció hispà-uruguaiana “El año de la furia“, ambientada l’any que va precedir al colp militar de 1973 a l’Uruguai. Per al realitzador madrileny, la cinta suposa el seu retorn a la direcció catorze anys després de la seua primera pel·lícula, Amor en defensa propia, mentre que l’actriu argentina arriba a València en ple fenomen de El Inocente, la sèrie de Netflix en la qual interpreta el personatge de Kimmy Dale. A l’Argentina, Gusman va saltar a la fama després de protagonitzar Leonera (2008) als ordes de Pablo Trapero, cineasta amb qui va tornar a coincidir en les aclamades Carancho (2010) i Elefante blanco (2012), totes dues amb Ricardo Darín com co-protagonista.

Amb un repartiment en el qual destaquen també Alberto Ammann, Joaquín Furriel, Daniel Grao o Maribel Verdú, L’any de la fúria se situa en el convuls Montevideo de 1972. Mentre el país es precipita irremissiblement cap al precipici de la dictadura, dos guionistes d’un conegut programa d’humor de televisió lluiten per mantindre la seua integritat davant les pressions dels seus superiors perquè rebaixen el to de les seues mordaces sàtires polítiques, i eviten ofendre als alts militars que s’estan apoderant del control del país. Paral·lelament, del costat dels opressors, un tinent de l’exèrcit que ha sigut pressionat per a torturar a militants o simpatitzants de la guerrilla dels Tupamaros, exorcitza els seus dimonis amb una prostituta amb la qual troba una sort de refugi emocional davant el seu fort sentiment de culpabilitat.

La pel·lícula, que arribarà a les pantalles divendres que ve 28 de maig, està produïda per part espanyola per Gona Filmación i Aliwood Mediterráneo Producciones; i pel costat de producció uruguaiana, per Cimarrón. Compta a més amb la participació d’RTVE, Ministeri de Cultura (ICAA) i el Programa Ibermedia. La distribució nacional és a càrrec de Filmax.

Mitjançant les Preestrenes del Festival Antonio Ferrandis, Kinépolis i l’Ajuntament de Paterna pretenen consolidar la connexió entre València i els principals noms que integren el cinema espanyol a través de diferents preestrenes i presentacions especials.